12 септември 2009 г.

Въведение в Ролевите игри (Част II)



Тук продължаваме въвеждащата статия на тема какво са Ролевите игри. Първата част на този материал можете да прочетете ТУК!
Какво ни трябва, за да изиграем една Ролева игра? На първо място – група приятели или поне познати, които обаче са с достатъчно авантюристична природа, че да се осмелят да пробват нещо ново и нестандартно.
Сериозното отношение и желанието за игра са задължителни, тъй като Ролевите игри представляват преди всичко социално занимание, при това не в смисъла на детмач в Quake/CS. Понякога един-единствен играч (особено ако е Водещ) може лесно да развали настроението на всички и да съсипе цялата игра. Много полезно за новаците би било, ако в групата има един или двама опитни играчи, които да покажат „как става номерът“. На второ място ви трябва доста свободно време, защото Настолните Ролеви Игри са едно много времеемко хоби, базирано на принципа „колкото повече даваш, толкова повече получаваш“. С други думи – удоволствието е несравнимо по-голямо, ако играчите са си направили труда да измислят интересни герои, а Водещият се е потрудил сериозно над текущото приключение и игровата кампания. На трето място ви трябва система от правила и евентуално някои помощни пособия (като зарове, фигурки, дневници и т.н.).

Игровата система е набор от общи правила, закономерности и препоръки – как се генерират статистиките на героите, докъде се простират способностите им, как се усъвършенстват те с течение на времето, как се провеждат битките… Съществено е, че тези правила са направени единствено с целта да подпомагат играчите, да им дадат някаква математическа и фактологическа база, както и да включат елемента на късмета в играта. Правилата са помощно средство, а не самата същност на Ролевата игра. Точно затова съвсем не е задължително играчите да ги знаят идеално от самото начало. Единствено за Водещият е задължително да е относително компетентен по отношение на правилата, за да знае как да ги допълва или нарушава, когато е нужно (да, той има това право, макар и на опитните Водещи рядко да се налага да прибягват до него).
Самите системи от правила се публикуват във вид на една или няколко книги, а някои от тях се разпространяват безплатно по Интернет. Не е трудно да намерите пиратска pdf-версия и на комерсиалните системи. Някой от по-известните западни игрови системи са: d20 (това е универсална ролева система, на чиято основа е изградено новото четвърто издание на Dungeons & Dragons, както и множество лицензирани продукти), G.U.R.P.S. (Generic Universal RolePlaying System), безплатната FUZION, World of Darkness или Rift. По правило самите системи рядко са обвързани с определен игрови свят (сетинг), като Водещият има пълната свобода да си сътвори собствен свят или да или да играе в чужд (евентуално комерсиален) свят, подготвен специално за любимата му система. Феновете на компютърните RPG (от английското наименование на названието на Настолните Ролеви Игри Role Playing Games) може би са чували за D&D световете Forgotten Realms и Planescape. Други примери за възможни (и действително реализирани) игрови вселени са постапокалиптичният свят на Fallout или светът Sanctuary на Diablo – и двата вдъхновени от едноименните компютърни игри.
Първата българска комерсиална настолна ролева система се казва „Здрач над Ендивал“, която беше издадена преди повече от 8 години. Въпреки многото пропуски, недоглеждания и грешки в нея, тя се продаде добре и авторите й успяха дори да напишат две нейни продължения. Втората родна система е Аксиом 16, която първо се появи на части в някогашното списание за фантастика „Фентъзи Фактор“, вече е официално втората българска ролева игра. Тя се появи на пазара под името „Приключение с меч и магия” и е твърде вероятно нейни бройки все още да бъдат намерени по книжарниците. В най-скоро време се очаква нейният автор Иван Атанасов да пусне нова версия на книгата, която включва ревизия на някои правила, както и изцяло ново оформление.
На запад има десетки списания и клубове по интереси, посветени на Настолните Ролеви Игри. От скоро това хоби вече е достъпно и у нас. Пробвайте да поиграете и ще видите, че то си заслужава както никое друго. И нека Силата бъде с вас!
Автор на статията: Боян Спасов
Източник: PC Club, http://www.rpg.bg/

3 коментара:

Анонимен каза...

звучи интересно, да видим тая работа

niko_1472 каза...

Човече, остави някаква следа, за да мжоем д асе свържем с теб, при евентуалният ти интерес :)

Поздрави!

Damian каза...

Да, добра идея, Нико!

Клубът специално приканва имената в коментарите (или поне никовете) да се пишат, за да можем после лесно да открием кой кой е. Така, този анонимен коментар не ни помога особено...

Да се надяваме, че в бъдеще анонимните коментари ще са по-малко!