18 декември 2009 г.

Картите Magic – едно ново развлечение


Кой не е виждал тези прекрасно изрисувани карти?!

От скоро време в България се заражда едно ново хоби и това е играта с карти Magic: The Gathering. Може би някой от вас вече са виждали тези страхотно изрисувани карти в нашия клуб, или дори са играли с тях, но малко хора знаят кой ги е измислил и кога се е поставило тяхното начало.
Техният създател се нарича Ричард Гарфийлд, а фирмата производител е небезизвестната Wizards of the Coast, която притежава правата на настолната ролева игра Dungeons & Dragons. Първата версия на играта с карти е отпечатана преди 16 години, а на всеки няколко месеца излиза допечатка с нови комплекти карти.

За тези, които не знаят, ще кажа, че тук става въпрос не за обичайно тесте карти, с което се играе “белот”, а за специално създадени карти, по които се играе по прости, но изтънчени правила. Е, разбира се, ако си съвсем нов и за първи път пристъпваш в света на Доминария (това е светът на Magic: The Gathering), има стартов пакет карти и елементарни ръководства, които трябва да спазваш. С напредването в игрите, колкото повече играеш, толкова повече неща за картите ще научаваш. Тук е мястото да кажа, че картите са с висока колекционерска стойност и на запад по-редките от тях се продават на изключително високи цени.

Играта е фентъзи. Играе се от двама души. Всеки един от тях притежава персонално тесте карти, а всяка една от картите представлява звяр, магия, предмет или земя. Различните възможности са наистина огромни. Всеки един от играчите има 20 жизнени точки и целта на играта е те да бъдат свалени до минимум от неговия опонент. Също като в компютърна игра героите призовават различни магии и стихии на своя страна, могъщи бойци се изправят един срещу друг, а цели армии се избиват на бойното поле. В играта има пет основни цвята на магията и всеки цвят е свързан с отделен ресурс от света на Magic: The Gathering. Белият цвят са равнините, зеленият – горите, червената от планините, синя от океана и черна от блатата. Всеки цвят има силни и слаби страни, както и определен стил на игра. Тъй като играта е стратегия, разиграването на отделните карти и ресурси е от първостепенно значение, но хайде да спрем дотук. Останалото ще научите, когато си купите картите (или дойдете в петък в клуба, когато ги играем). И нека магията на Magic: The Gathering бъде с вас!

3 коментара:

Tamuril Elundil каза...

"Magic" са интересни с визията на фентъзи елементи в самите карти и от чисто тактическа гледна точка по време на игра, но липсва социалният елемент на Ролевите игри. На мен ми бяха интересни в началото, и самите картинки на картите, но с времето бързо ми омръзна.
ПС. Това е мое лично мнение, на който му харесва нека играе :)
На Коледа се случват чудеса (като се съберат интересни играчи за много ролеви сесии)!;)
Весели празници на всички почитатели на Ролевите игри.

Лисичков каза...

Маgic the gathering е първата подобна игра с карти - тоест - Trading Card Game. И като такава е и най - популярната.
Основният проблем, с който новакът се сблъсква не са правилата, а огромното многообразие от карти, различни правила за различните типове турнири, прекалената комплесност на възможните стратегии и отговори. За всеки който иска да понаучи нещо по въпроса бих посъветвал да посети http://forums.mtgsalvation.com/.

Анонимен каза...

Ако някой играе Magic и е от София,нека ми пише на скайп a4onatora.С удоволствие ще изиграя една-две игри :)