9 декември 2009 г.

Интервю с младия писател Теодор Каламов от град Русе

Днес ви предстои среща с един страхотен ролеви играч от град Русе!

Теодор Каламов (или Тео, както го наричат приятелите му) е на 13 години и живее в град Русе. Той е върл фен на Настолните Ролеви Игри и чете много фентъзи. Жанрът го е запалил дотолкова, че той вече сам пише книга на подобна тематика и в същия момент се събира с негови приятели фенове, с които заедно играят на D&D всяка седмица.
След като разбра инцидентно за клуба в Разград, той се свърза с мен (Дамян) и изяви желание да посети поне една от сбирките на „Аркозия”. И наистина, преди 2 седмици Тео посети клуба (заедно с майка си и малкото си братче) като успя да се включи в една от игрите (последната поред) на стратегията Dragon Strike (в която той разигра едно взривоопасно джудже). В разговора, който проведохме с него след това по Скайп, той сподели за своето желание да напише книга и дори ми прати част от нея, за да прочета малко. Оказа се, че Тео има много амбиции далеч не само в Ролевите игри и фентъзи, а дори и в политиката (и се е срещал лично с премиера Бойко Борисов!). Впечатлен от всичко, което научих за Теодор, аз му предложих да го интервюирам за блога и той се съгласи. В следващия наш разговор ще стане дума за всички негови творчески изяви, а втората част на дискусията с Теодор очаквайте точно след 1 седмица на блога. А сега интервюто може да започне, а на вас желаем приятно четене. В случай, че искате да се запознаете лично с Тео, можете да му пишете на този адрес: tkalamov@abv.bg





ВЪПРОС 1: Здравей, Теодор! От името на клуба и блога ти благодарим, че се отзова да отговориш на това интервю. Нека първо да се представиш на нашите читатели с няколко думи...

ОТГОВОР: Казвам се Теодор Каламов, от Русе, 13 г., роден на 5 май (тогава е роден и бившият министър-председател на България Сергей Станишев), голям фен съм на ролевите игри и на жанра фентъзи като цяло.

ВЪПРОС 2: Ти имаш толкова много способности, които изявяваш. Как да се обръщам към теб – като писател, който е написал своя книга, като Водещ на Ролеви игри, като фен на Толкин или Роулинг, а защо не като бъдещ политик?

ОТГОВОР: Може Господин Премиер, като за начало :-) Шегувам се. Хората ми викат Тео, Теодор, Тошко (е, само треньорът ми по плуване ми вика Тошко).

ВЪПРОС 3: Нека да се спрем на разковничето, от което може би започва всичко, а именно професор Толкин и неговата Средна земя. Как откри този автор? Преди това беше ли чел друго фентъзи? Коя книга на Толкин най-много харесваш?

ОТГОВОР: Почнах да харесвам фентъзи именно от професор Толкин и неговите творби. Първо гледах филмите и след това прочетох книгите, за да открия разликите. Ако бяха включили всичко, щеше да стане като Дързост и красота! От тогава заобичах книгите на Толкин и сега търся да накупя абсолютно всичко от този автор (започнах да чета на Толкин от библиотеката). Та, от него се запалих по фентъзи и от тогава започнах с популярното World of Warcraft (от излизането му на пазара до днес), чел съм и книгите на Warcraft, чел съм и Хари Потър (всичките), Тери Пратчет (харесва ми как на почти всеки абзац пуска някоя шега) и други. Проявявам интерес към Джон Конъли в момента. Това е общо взето относно фентъзито, което ме вълнува.

ВЪПРОС 4: В момента си написал своя книга в жанра „фентъзи”. За какво се разказва тя, как успя да я напишеш съвсем сам и какво послание искаш да изкажеш с нея? Очаква ли се скоро нейното издаване?

ОТГОВОР: Точно послание няма, но мисля да бъде трилогия, защото почнах да пиша втората. Има време до издаването, защото все още редактирам първата част. За какво се разказва в нея? Действието се случва на моя свят, който ползвам и в игрите си по системата Д&Д. От както почнах да създавам света, може да се напише Campaign Setting от 300 листа А4 формат за историята и географията му. С други думи, обогатих го невероятно много. Малко по сюжета – магьосник открива, че Тъмните порти на страната на ужасите се отварят и орки започват да нахлуват. За да се затворят портите трябва да се намери книгата на Даргонакс, която пък седи на върха на 250 километровия (висок и широк) дворец на ужасите, който е по средата на тази тъмна страна. Между другото, Даргонакс е Тъмния император, който стои зад всичко това и той пази книгата. Как успях да я напиша сам? Както се казва в една реклама, „Трябва и акъл!”. Мога да получа и нобелова награда за литература по тази книга, както и Кнут Хамсун получи :-) (край на Част I)

2 коментара:

Teodor Kalamov каза...

Снимката е от Барселона

Марина каза...

Уау! Радват ме идейни хора с много интереси, още повече ме радват обаче млади такива, а Тео е само на 13! Браво! Давай само нагоре и ще чакаме книгата с нетърпение :) Имаш моето възхищение и подкрепа, като човек, също занимаващ се с много неща и писане включително(е поне опитвайки се де, до книга не съм стигала)! Успех!
Марина