16 септември 2009 г.

Как да се сдобием с Ролева игра?


Здравей, приятелю на игрите!
Да кажем, че вече си разбрал за Ролевите игри и сега си в етап, в който би искал лично да се сдобиеш с Ролева книга, която да тестваш с приятели. Следващият материал е точно за теб и в него ти ще научиш какви са начините, за да притежаваш собствена игра вкъщи. Приятно четене!
ВАРИАНТ 1: Идваш на сбирките на клуб „Аркозия” в ЦУТНТ.
Това вероятно е най-удачният вариант за теб, особено ако живееш в Разград!

Единственото, което ще трябва да направиш, е да се запишеш в клуба в деня на откриването и да посещаваш сбирките на клуба след това.
Вероятно ще трябва да платиш някаква такса на ЦУТНТ, но тя ще бъде съвсем символична (тепърва ръководството на клуба ще прецени дали да има такса за членство и каква да бъде тя). Като член на клуба ти ще можеш да ползваш БЕЗПЛАТНО цялата база на „Аркозия”, всички клубни книги и игрови ръководства. За съжаление ситуацията в клуба засега е такава, че едва ли ще даваме книги за вкъщи, но така или иначе всичките книги ще могат да се ползват в ЦУТНТ и ти дори ще можеш да си ги преснимаш, ако много държиш да си ги имаш у дома. Предупреждаваме те обаче, че базата на клуба е доста голяма и ще имаш да четеш поне за една година напред. Стига само да имаш желание да се обучаваш, разбира се!
ВАРИАНТ 2: Закупуваш си Българска Ролева игра от някоя книжарница.
Също удачен вариант, ако не си готов да четеш на други езици!
Все още в някои книжарници могат да се намерят подобни книги, но трябва да се разтърсиш стремително. Цената варира от 8 до 12 лв., но не очаквай някакво невероятно оформление и илюстрации. Бидейки правени от българи, българските ролеви игри гонят стандарт далеч от западните си образци. Но все пак вариантът остава добър, ако искаш да намериш нещо за четене без да се задълбочаваш много, много. Това, което конкретно можеш да търсиш са три книги: "Приключение с меч и магия” на Иван Атанасов (ролевата система „Аксиом 16”) и „Ендивал: Домът на хаоса” и „Ендивал: Огледалото на боговете” (сборен колектив). Третата игра „Здрач над Ендивал” за съжаление вече не може да се намери в книжарската мрежа. Очаквай подробна информация за тези игри в следващите постове!
ВАРИАНТ 3: Поръчваш ролеви продукти от он-лайн магазина за игри Paladium Games, който официално зарежда клуб „Аркозия” с промо материали.
Този вариант е удачен, защото става лесно по Интернет (трябва да се регистрираш на сайта им и да направиш поръчка) като се заплаща в български левове!
Пратките идват от София по куриер до врата като се заплаща и такса за доставката. Асортиментът на магазина е в широк диапазон, но някой от най-актуалните неща може все още да ги няма в продажба. Трябва да знаеш обаче, че цените на западните продукти могат да ти се сторят леко завишени и това не трябва да те учудва. Самият магазин пазарува от по-големи он-лайн магазини и затова слага своя надценка.
ВАРИАНТ 4: Отиваш за покупка до София или намираш човек, който ще ходи там, за да поръчаш чрез него.
Доста неудобен вариант наистина, ако нямаш свой човек, не го препоръчваме!
В София съществува магазин за фентъзи игри, наречен „Magic Worlds”, в който можеш да поръчаш директно Ролева или настолна игра и да заплатиш на място. По-долу даваме данни за магазина, но отсега те предупреждаваме, че отново е възможно да няма всичко и – както винаги – продават с надценка. Иначе има всичко – игри, зарове, фигурки, книги и още много артикули!

Магазин „Magic Worlds”
София, пл. „Славеков” 9
Телефон за контакт: 02/986 68 58

ВАРИАНТ 5: Пазаруваш он-лайн с кредитна карта от сайта Амазон (
http://www.amazon.com/).
Не те съветваме, ако нямаш кредитна карта и собствени финанси!
Иначе по Интернет наистина има всичко! Проблемът е, че се плаща във валута и се чака поне 1 месец за доставка (пратката от Амазон идва в градската поща и трябва да отидеш да си я прибереш). Разбира се, ако си платиш експресно, можеш да си получиш книгите до седмица. Така или иначе вариантът не е удачен, ако си новак в Интернет или досега не си пазарувал он-лайн от чужбина.
ВАРИАНТ 6: Сваляш Ролеви книги под форма на pdf от пиратските сайтове и торенти.
Изключителен популярен вариант за нашите български условия!

Из виртуалното пространство има какви ли не сайтове за теглене на музика, филми, игри и т.н. Просто трябва да си намериш сайт за данлоуд или торент с Ролеви книги и (стига да знаеш какво да търсиш) лесно ще се сдобиеш с книгата на файл, която после можете да принтираш или директно да четеш на монитора. Последното не е особено удобно, но нали е криза, ще се примириш някак си. Така или иначе клубът „Аркозия” ЩЕ Е ПОСЛЕДНАТА ИНСТАНЦИЯ, която ще ви подстрекава да ставате пирати или нещо подобно. Ето защо, ако тръгнеш да сваляш, теглиш и сийдваш, прави го само на собствена отговорност и бъди много внимателен за вируси!
ВАРИАНТ 7: Отиваш в чужбина и пазаруваш от там.
Този вариант засега няма да коментираме, макар да е практически приложим!

Дано тези съвети ти бъдат от полза, ако решиш да се сдобиеш със собствена ролева игра в домашни условия!

Няма коментари: