11 септември 2009 г.

Защо да играем Ролеви игри?


Здравей, приятелю!


Ако вече си прочел повечето материали, които публикувахме досега, то вероятно вече си наясно (или поне вече си имаш някаква представа) какво е това нещо Настолна Ролева Игра. Във всеки случай сега ти вероятно се чудиш какви предимства имат тези игри пред другите, или дали изобщо си струват като нещо, с което да се захващаш в бъдеще. Следващата статия ще ти отговори на всички тези въпроси. Приятно четене!


С хиляди телевизионни станции, кино, видео, компютърни игри, игри на карти, шах и табла, книги, списания, интернет, спорт и какво ли още не, от които човек може да избере своето хоби, защо да изберем точно Ролевите игри?
Тези игри със сигурност не ще ви помогнат с домашната работа и няма да ви вкарат в университет, а и освен ако вашата половинка е също ролеви играч, те няма да доведат до каквото и да е било подобрение в личния ви живот.


Така че – защо въобще играем Ролеви игри? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос.


Защото Ролевите игри са забавни! Сигурно сте чували за изследванията върху игрите от рода “нека си представим че…”, според които те имат особено благоприятно въздействие върху развитието на умствените способности на хора от всякакви възрасти. В Ролевите игри това “представяне” и доразвито в пълна степен. Ролевата игра е игра, еднакво достъпна и за деца, и за възрастни. И понеже ролевите игри сами по себе си за обучаващи, независимо дали това е акцентирано или не, играчите развиват своята игрова и обща култура – те научават за митологията, историята, средновековните оръжия и военна тактика, получават нови научни и философски знания. Те научават фрази от други езици и традициите на различни народи. При това тези знания се получават подсъзнателно, чрез формата на забавна игра.


Защото Ролевите игри са социални! За да играете на Ролева игра се нуждаете от играчи с които да взаимодействате, независимо дали на маса лице в лице или по интернет. Ролевите игри са много по-социални игри отколкото да стоите пред компютъра по цял ден. За хора с задължения или физически недъзи, които не могат да излизат и комуникират свободно това може да се превърне в една важна форма на социално общуване, която иначе би била невъзможна или допълнително усложнена.

Защото Ролевите игри учат на групова игра! Играчите които се стремят да бъдат “Номер 1″ навсякъде и във всичко, няма да бъдат поканени отново за игра. По време на Ролевата игра персонажите са противопоставени срещу предизвикателства, които изискват участието на всеки един от тях за да се справят успешно със сложната задача. Играчите научават, че техните персонажи трябва да работят заедно за да успеят – добър урок, който може да бъде пренесен и в реалния живот.

Защото Ролевите игри предлагат нещо повече от успех и загуба! Те са наистина рядък тип игра която не противопоставя играчите помежду или срещу даден противник в едно предварително ясно изпитание, в което има или загуба или победа, подобно на спортовете, настолните и игрите на карти. Ролевите игри включват такива елементи като жертвоготовност (хайде да видим как бихте постигнали това в компютърна игра!), романс, преговори, и други ситуации, които повечето от останалите типове игри не могат да предложат.

Защото Ролевите игри учат как да се справяме в сложни ситуации! Всеки добър Водещ би окуражил различните методи за справяне в трудни моменти – от воденето на битки или преговори до решаването на загадки. Играчите получават право да изследват резултата от различните методи за справяне в подобни ситуации в един виртуален свят, където действията им не биха имали фатален резултат за самите играчи, и след това, когато се наложи, да се приложат и в реалния живот.

Защото Ролевите игри насърчават творчеството! Играчите измислят своите персонажи, развиват ги и взаимодействат от тяхно име с измисления свят, в който се развива играта. Това открива невиждани досега хоризонти за творческа изява. Тя може да излезе и извън рамките на самата игра – в следствие от интереса си към Ролевите игри много играчи биват вдъхновени да рисуват картини и пишат игрови приключения или литература, свързана с играта.

Защото Ролевите игри са сравнително евтини! Те не се нуждаят от ъпгрейд или скъпа апаратура. След като закупите книгите с правила и достатъчно зарове, Ролевата игра може да започне и най-важното – може никога повече да не се нуждаете от каквото и да е било друго. Естествено, като всяко хоби, и Ролевите игри могат да бъдат евтино и скъпо занимание – повечето фенове на това хоби пръскат немалко количество пари за допълнения, карти, специални фигурки и т.н.

Защото Ролевите игри не дискриминират никого! Играчите могат да бъдат на всякакви възраст, от всеки пол, етнос и религия. Един умел Водещ би провел играта така, че да отговори на всички нужни на своите играчи.

Защото Ролевите игри подобряват способностите за изразяване! Те са гласови игри (или текстови, ако се играят по Internet) и чрез постоянна тренировка, играчите подобряват своите ораторски или писателски умения. Това е също и форма на актьорство, с което играчите се опитват да се представят убедително като персонажи от играта.

Защото Ролевите игри са компактни! В минимум комплект, повечето Ролеви игри изискват зарове и листове за писане… а може би и книга с правила, но ако играчите и Водещият ги знаят изцяло, може да се мине и без тях. Така тези игри могат да се играят навсякъде, за разлика от повечето спортове. Също не изискват електричество или батерии, за разлика от компютърните и видео игри (както и лаптоп, чиито цени са достатъчно солени).
Защото чрез Ролевите игри можем да изпълним своите мечти! Сивият живот и стреса надделяват рано или късно над всеки, така че понякога е успокояващо и приятно да се превърнеш в космически пилот, в безстрашна принцеса-воин, в рок звезда или гениален компютърен програмист поне за малко. Играчите могат да напуснат за малко скучните си, обикновени съдби и да преживеят в формата на персонажи с от друг етнос, социална сфера, други физически и умствени способности, дори друг пол. Ролевите игри позволяват на всеки да стане някой друг поне за миг… и повечето от нас се нуждаят от подобна промяна от време на време.

И така – защо да играем Ролеви игри? А защо не? Не само, че тези игри са забавни, но те се използват от учители и психолози от десетилетия като средство за подобряване на уменията на играча и добиването на нови знания. Така че ако не сте играли досега, замислете си сериозно дали не трябва да намерите група играчи и поне да опитате. А ако сте играч, изпитал магията на това хоби, помнете тези причини когато някой ви попита какво всъщност дава една Ролева игра.

А Ролевите игри със сигурност са нещо повече от книга, зарове и листове хартия!

Автор: Дрю Пагласоти
Източник и превод от английски: http://www.rpg.bg/

Няма коментари: