20 ноември 2009 г.

Представяне на Водещите в клуб "Аркозия": Ивайло (Част II)

Втората част на интервюто с Ивайло вече е факт!

Какво повече да кажем за Ивайло, което вие може би не знаете? Той е един изключително сърдечен човек и много добър приятел.
С игри и с компютри се занимава откакто се помни, и е твърде вероятно вие да НЕ знаете повече от него, когато става въпрос за нашумяло (или дори ретро) заглавие от игровата компютърна или ролева индустрия. Ако искате да се запознаете с него, пишете му на адреса на клуба (горе в хедъра на блога) и със сигурност той ще получи писмото и ще ви отговори. Нещо повече, следващата седмица Ивайло навършва 33 години и се очертава голям купон, който ние, хората от клуба ще му спретнем. Първата част на интервюто с него можете да прочетете ТУК! А сега ви оставаме, за да дадем отново думата на Ивайло. Другата седмица на блога на „Аркозия” очаквайте четвъртото, заключително интервю с последния Водещ в клуба – Георги Божинов (избран за Водещ на тази седмица). До четене!


ВЪПРОС 5: Какво за теб е „перфектната игрова сесия”? Как си представяш идеалната игрова група?

ОТГОВОР: Всички да се вживяват в играта, да им е интересен сюжета и приключенията, и да се забавляват :)

ВЪПРОС 6: А какъв е твоят най-голям кошмар като Водещ? Срещу кое си безсилен, ако се случи на масата за игра?

ОТГОВОР: Най-големият ми кошмар е когато не съм подготвен предварително по отношение на приключението, което водя, защото това страшно забавя играта и тя става мудна и скучна.

ВЪПРОС 7: Какво очакваш от своите играчи като подготовка и представяне в играта? Имаш ли някакви специални изисквания към хората, на които им предстои да играят с теб?

ОТГОВОР: Искам те да играят като живи герои и да мислят като такива, а не да ги гледат само като статистики. Искам играчите да си представят героите и да се вживяват в тях, да се забавляват, когато идват в клуба. Това да не става като задължение, а да идват по желание. Но затова трябва и много добри Водещи ;)

ВЪПРОС 8: Какво ти харесва в една Ролева игра? Механиката, социалната страна на хобито, роулплея или просто се кефиш, когато се мятат зарове?

ОТГОВОР: Роулплея и нестандртните идеи в различни ситуации. Заровете и правилата са само рамки, те са основата, която трябва да се знае от всеки играч. Но няма нищо интересно в това да хвърляш само зарчета, без да си представиш цялата ситуация (развитие на битка или нещо друго).

ВЪПРОС 9: Подготвяш ли се съвестно за игра, или по-скоро импровизираш пък каквото стане? Какво мислиш за готовите приключения, или вече сам пишеш такива?

ОТГОВОР: Избягвам импровизациите в приключението (това не означава, че не импровизирам – особено когато трябва да разиграя някоя важна сцена или да представя някои интересен не игров персонаж), стремя се да си представя приключението предварително и да го разиграя в ума си. Придържам се към готови приключения, не мисля че съм толкова добър, че да правя свои.

ВЪПРОС 10: Помисли за момент, колко играча си ликвидирал досега като Водещ? Използваш ли „силата си на DM”, за да всяваш страх у играчите?

ОТГОВОР: Ооо, доста! :-D. Но то е защото играчите не мислят за своите персонажи. Не, никога не се стремя да покажа, че DM е най-силният и може всичко. Когато ситуацията го налага, се опитвам да предопредя играчите, че идва нещо страшно и силно, за да могат да се подготвят добре за предстоящия сблъсък.

ВЪПРОС 11: Това, което си в Ролевите игри, помага ли ти в реалния живот като личност? Развиваш ли се извън хобито с качества, които си придобил именно в игрите?

ОТГОВОР: Не знам, другите ще кажат, но ролевите игри развиват изключително много въображението.

ВЪПРОС 12: Имаш ли много приятели покрай Ролевите игри? Делиш ли хората на такива, които играят, и такива, които не се увличат чак толкова много?

ОТГОВОР: Много не са, но затова пък са ми най-добрите. Трябва да ги деля на такива, които играят и които не играят, защото тези, които не играят, си мислят, че това е губене на време и детинщини.

ВЪПРОС 13: Какво ще пожелаеш на всички фенове в клуба „Аркозия” и на читателите на сайта
http://arkhosia.blogspot.com

ОТГОВОР: Да си изкарват приятно в клуба и да идват с желание! :-)

4 коментара:

Creator каза...

Много хубаво интервю, Йожи е легионер в книгите-игри, компютърните игри и ролевите игри :) Трябва да черпим мъдрост от извора!

Damian каза...

Методи, опитвах се да зарибявам Ивайло с книги-игри, но не се получи. За съжаление, той е чел само 1 или 2 книги-игри и като цяло не му хареса жанра чак толкова много. Виж при компютърните игри е цар! :-)

Tamuril Elundil каза...

Методи, нещо си объркал човека с книгите игри.

Littlebird каза...

Браво за интервюто, Йожи не знам дали е легионер в книгите - игри, обаче се очертава като един страхотен човек :)
Тъй че, клубаджиите (каква дума само), имате късмет с такива водещи около вас.