10 декември 2009 г.

Статия за новаците в Ролевите игри (Част IV)

Последната част от статията на Аквариус четете днес!

Здравейте, фенове! На снимката можете да видите автора на статията Стефан Кънев, в строго работна обстановка, как твори на notebook в своя офис. Нужно ли е да казваме, че е зодия „Водолей”? Те са такива, които постоянно вършат нещо. А статията му наистина си заслужава и ако не сте я чели (или поне всички части) – време е да го направите.
Предишните части на тази статия за новаците, можете да откриете направо в новосъздадената ни рубрика "За Новаците" отстрани на блога! В случай, че най-после искате да научите как завършва тази дълга статия, можете да видите по-долу. Пожелаваме ви приятно четене, а рубриката ни за новаците ще продължи от следващата седмица с нова статия по темата, този път от мен – Дамян Христов. До четене, а утре очаквайте Част II от статията за Светът на Мрака от Владо Лазаров, която предизвика такъв буен спор на блога последните дни (за справка – ТУК!). А сега най-после даваме думата на Аквариус!
Нужно е да въведем и още един термин – игрови свят (setting). Тъй като ролевите игри предлагат неограничени възможности, бихте могли да играете по почти всеки свят, за който се сетите. Можете да приключенствате в света на филма „Star Wars”, в този на книгата „Властелинът на Пръстените” (познат още и като Middle-Earth), известният от компютърните игри Forgotten Realms, или дори света на Diablo (наречен Sanctuary). Впрочем, ако потърсите достатъчно старателно, със сигурност ще намерите вече разработен игрови свят по почти всеки известен филм или книга, за който се сещате. А ако наборът от готови такива не ви харесва, бихте могли да изградите свой собствен. Това е още една от красотите на настолните ролеви игри – можете да бъдете герой в света на някой от любимите ви филми и книги, а защо не и в свят, чийто създател сте самите вие!
Принципно, игровите системи се правят отделно от игровите светове. Например, Dungeons and Dragons е независима система и с нея бихте могли да играете в почти всеки фентъзи свят (с минимални промени). Отделно, за нея можете да намерите различни разработени светове – Forgotten Realms, Planescape и Grayhawk, познати ви от компютърните ролеви игри, или пък този на Dragonlance, популярен свят от книгите на Маргарет Вайс и Трейси Хикман. Освен това, бихте могли да намерите различни системи, по които може да разигравате точно определен свят – ако решите да играете Star Wars, то ще трябва да избирате измежду поне три алтернативи. Макар и често да е така, не е задължително игровите системи да са напълно необвързани с игровите светове. Например, Middle-Earth Roleplaying Game (MERP) предлага собствена система, която е подходяща само и единствено за Средната Земя на професор Толкин. Не се притеснявайте, ако тези имена не ви говорят нищо – светът на ролевите игри е сравнително необятен, а това са едва няколко от известните имена в него. Като за начало една система и един свят е всичко, което ви е нужно да играете ролеви игри.
И тъй като докоснахме въпроса, какво всъщност ни е необходимо, за да играем ролеви игри? На първо място са група приятели, които да са сравнително сериозни и склонни да опитат това ново и непознато хоби. После ще имате нужда и от достатъчно свободно време – след първите няколко разигравания ще установите че ролевите игри са доста времеемко занимание, дори и всяка минута игра да си е заслужавала. И още, ще ви трябва копие на игровата система и някакъв игрови свят. Останалото вече зависи от вас – нужно е единствено някой да поеме функцията на Водещ, да разработи (или да се подготви по вече направено) приключение, което да представи на играчите в рамките на играта, която сте се събрали да изиграете. Не е толкова трудно, нали? :-)
Имайте впредвид, че ролевите игри са много повече от хартия, правила и зарове. Те са социално занимание, което развива способностите ви да общувате и да се изразявате. Те са творческо занимание, което дава полет на въображението ви. Те притежават художествен елемент, който развива артистичните ви умения. Те са едно неописуемо хоби, което може да предложи уникални изживявания на вас и вашите приятели в продължение на дълги години. Не губете време, а намерете играчи и започвайте. Светът на ролевите игри ви очаква!

Автор на статията: Стефан „Aquarius” Кънев
Източник: www.rpg.bg

1 коментар:

Pesho Krika каза...

Обогатява знанията... Браво! На новаците (като мен :D ) би им било полезно.