28 октомври 2009 г.

Нова рубрика за новаците + видео архив


Започваме поредната нова рубрика на блога!

От сайта на клуба си даваме сметка, че макар да представихме доста добре хобито с предишните въвеждащи статии, винаги ще има нови хора, които тепърва ще научават за Ролевите игри (и ще идват на блога!).
Ето защо, в опит да ги приобщим, създаваме нова рубрика, посветена изключително на новаците в Ролевите игри. Вероятно, ако сега идваш на блога за първи път, все още не знаеш за какви игри става дума. Репортажът за клуба по телевизия PRO.BG е добър пример за това какво представляват игрите на роли и затова го пускаме да се гледа отново. Може би ще има хора, които за първи път ще дойдат на блога и ще го видят, а може би някой от вас все още не е успял да го гледа. А сега ви оставяме с поредната въвеждаща в игрите статия, написана лично от администратора на Официалния Български Форум за Ролеви игри (проверете за какво става въпрос!). Приятно четене!

Какво са Ролевите игри (Част I)

Щом сте посетили нашия сайт и вече четете първите редове на този уводен материал, то значи несъмнено от някъде сте чули за настолните ролеви игри. Тук ще се опитам да ви дам максимално ясна представа какво всъщност представлява това интересно хоби и какво следва да направите, ако искате да разберете повече за него. Макар и доста популярни на Запад, ролевите игри едва сега навлизат в България. Имайте в предвид че тук не става въпрос за така популярните в последно време компютърните RPG-та, а за едно изцяло ново хоби. Чудите се за какво всъщност става въпрос? Четете нататък!

Кратък и същевременно изчерпателен отговор на въпроса „Какво е ролева игра?“ не съществува. Това винаги е било една обширна тема, която дори най-опитните играчи и Водещи намират трудна за обяснение на напълно незапознат с материята човек. Фактът, че тези игри все още не са достатъчно популярни в България, допълнително усложнява постигането на целта на текущия текст, а именно, разясняване на какво наистина представлява това хоби. Опит за подобно задълбочено представяне ще намерите в другите уводни материали на този блог, но въпреки това, тук ще се опитам да ви представя накратко какво точно представлява това хоби. Все пак, преди да преминем към ясно и точно обяснение на това какво са ролевите игри, трябва да уточним няколко неща за тях.

Ролевите игри са игри. Подобно на компютърните игри, шаха, футбола и белота, вие ги играете, за да се забавлявате. Ролевите игри не са нито хазартни игри, нито някаква прикриваща фасада на група опасни сектанти – те са едно приятно занимание, което вие извършвате с приятелите в името на една единствена цел – да си прекарате добре. За разлика от традиционните игри, обаче, ролевите игри имат една особеност – в тях няма победители и победени. Те нямат конкурентен характер – не целят да излъчат спечелил и загубил, а просто да ви помогнат да прекарате няколко часа в забава.

Ролевите игри са колективно хоби. За да ги играете, нито ходите на турнири, нито влизате всяка вечер в Интернет, нито трябва да подавате някъде документи, или пък да плащате някакви луди пари. Както бихте се събрали с приятели, за да видите най-новият хитов филм на кино, или пък да поиграете компютърни игри, така бихте се събрали с тях, за да играете и ролеви игри. Трябва да имате в предвид, че за разлика от компютърните им събратя, настолните ролеви игри са колективни. Не можете сами да ги играете – нужни са ви поне още двама-трима човека, които знаят за какво става на въпрос. И да имат желание за игра, в която да опитат нещо ново!

Ролевите игри са игри на въображение. Когато четете една книга, вие умствено си представяте разказаните събития. Изрисувате как изглеждат героите, представяте си интересните сцени, били те битки или вземащи дъха местности, изобщо изграждате описания свят в ума си. С ролевите игри е нещо подобно – в тях не носите театрални костюми, не обикаляте из природата и не строите картонени замъци. Всичко в тях е въпрос на въображение.

Ролевите игри са игри са подходящи за всякаква възраст. Не си мислете че ако сте надхвърлили 30-те вече сте твърде възрастен за игра, или че ако сте на 12, пък сте твърде малък. Това е едно от най-хубавите качества на ролевите игри – играта зависи напълно от играещите я. Тя обслужва изцяло вашите предпочитания и можете да я направите каквато искате – дали ще играете епично фентъзи, мрачен киберпънк, или пък забулени в интриги модерни дни, зависи изцяло от вас (край на Част I).

Автор на статията: Стефан „Aquarius” Кънев

Източник: www.rpg.bg