2 октомври 2009 г.

Играчите в Ролевите игри


Значи искаш да си играч?

В следващите няколко поста на блога ще разясним в кратки статии каква точно е ролята на играча, Водещия и чудовищата в една Ролева игра. Не ги пропускайте, ако досега сте се чудили какви са възможностите на играчите в една сесия, на коя страна играе Водещия, или пък какво могат да направят чудовищата, ако се развихрят по време на битка. Приятно четене!
Играчът е (както се подразбира) основният участник в една Ролева игра.
Разбира се, той не е сам. За да се получи добра игра са необходими поне трима или четирима играча, които действат в екип по време на играта. Един от играчите е със специален статут и той се нарича Водещ или Разказвач. За този специален играч обаче ще говорим вероятно утре. А сега да се спрем по конкретно на възможностите, които един обикновен играч има в играта. Ето като цяло списък с негови функции:

- Играчът влиза в ролята на персонаж, който управлява.
- Той може да взема решения от името на персонажа.
- Играчът може да се бие с чудовищата и с други Неигрови герои.
- Той може да говори директно от името на персонажа (т.е. все едно той е персонажа).
- Играчът може да си измисля стратегия по време на играта – напр. на какво да заложи в битка, как да се екипира, как да изглежда персонажът му в приключението, какво харесва и какво не харесва неговия герой, дори какво обича да хапва и т.н.
- Той е длъжен да се запознае с ръководствата за играчите (например да разгледа „Наръчника на играча” на Д&Д), за да знае какви опции има по време на тази игра.
- Играчът има своя лична фигурка на бойното поле, която управлява.
- Той има право да хвърля зарове, когато се бие, за да разбере дали е ударил и в други случаи (например се опитва да разбие врата).
- Играчът си води опис на играта в Дневника на персонажа, който си е лично негов и се изготвя от Водещия преди началото на играта.
- Той трупа опит (спрямо системата за игра), който после използва за повишаване на силите на героя си в бъдещите игри.
- Играчът има право да задава въпроси на Водещия по всяко време на играта, без да е длъжен да влиза в ролята на героя си за това.
- И разбира се, той може да се забавлява!
Утре очаквайте подобна статия, която ще опише за възможностите на Водещия по време на игра! Следват и чудовищата!

3 коментара:

Creator каза...

А имате ли фигурки или всеки трябва да си купи и носи своя?

Damian каза...

Имаме някакъв определен брой фигурки, ще стигнат за няколко души. Останалите ще ползват пионки, няма как. Ако дойдат повече хора, все за някой няма да има фигурка. Но това е положението.

Поздрави на всички!

Клуб за игри "Аркозия" каза...

Днес сутринта клубът получи много промоматериали за откриването - дарение от Софийския клуб за Ролеви игри.

Така че проблемът с фигурките е рещен. Ще има фигурки за всички!

По-късно ще пусна специална новина по случая!